yoga practice

Βοηθήστε την πρακτική σας.

Έαν είσαι οπαδός της γιόγκα σίγουρα θα έχεις ακουστά τη φράση yoga props και πολύ πιθανόν να έχεις χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά στα μαθηματά σου. Αν από την άλλη δεν είσαι εξοικειωμένος, μην ανησυχείς θα σου εξηγήσω περι τίνος πρόκειται. Yoga props ή βοηθήματα, πες το όπως θέλεις, είναι κάποια εργαλεία που χρησιμοποιούμε στην πρακτική μας, ώστε να μας διευκολύνουν σε κάποιες στάσεις στις οποίες το σώμα μας, μας θέτει όρια ή να μας βάλουν πιο βαθιά μέσα σε κάποιες άλλες στάσεις. Τέτοια βοηθήματα είναι το τουβλάκι, ο ιμάντας, το yoga wheel, κάποια βαρίδια, καρέκλες και κυριολεκτικά ότι μπορεί να βρεθεί ,το οποίο θα σε βοηθήσει με τη στάση, είτε αυτό είναι τοίχος, κουβέρτες, μαξιλάρια. Μεγάλος δάσκαλος αυτών των τεχνικών, που κυριολεκτικά χρησιμοποιούσε τα πάντα ως βοηθήματα για να πετύχει τη σωστή ευθυγράμμιση, είναι ο B.K.S Iyengar. Είτε ανήκεις λοιπόν στην κατηγορία αυτών που ακολουθούν μια πρακτική που βασίζεται στην ευθυγράμμιση και στα props, είτε σε ποιο εσωτερικές πρακτικές όπως η Dharma yoga που δεν την αφορά τόσο η σωστή στάση του σώματος, σίγουρα θα σου φανούν ιδιαίτερα ωφέλιμα κάποια από αυτά τα βοηθήματα στην πρακτική σου και σε κάποιες στάσεις. Είναι βασικό να μην πιέζεις το σώμα σου περισσότερο από όσο αντέχει και να προσέχεις όταν χρησιμοποιείς τα βοηθήματα τις βασικές αρχές, όπως τη θέση των καρπών, δεν θέλουμε να πιέσουμε τους καρπούς μας περισσότερο από όσο πρέπει, τους ώμους, το λαιμό, τα γόνατα. Σε κάθε στάση φροντίστε να αναπνέετε ολοκληρωμένα και αν νιώθετε πως ξεπερνάτε τα όρια απλά σταματήστε.                                                              Γιατί να χρησιμοποιήσετε λοιπόν βοηθήματα στην πρακτική σας;

  • Αν θέλετε βοήθεια ώστε να κάνετε κάποια στάση.
  • Αν εστιάζεστε στη θεραπευτική πλευρά των στάσεων
  • Αν θέλετε να κάνετε λίγο πιο δύσκολη μια άσκηση
  • Ως υποστήριξη

 

Ανεξάρτητα το λόγο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε props, σίγουρα θα σας βοηθήσουν να πάτε την πρακτική σας ένα βήμα παρακάτω και να βρείτε μέσα σε αυτή καινούργιες πλευρές. Παρατηρήστε το σώμα σας, τι χρειαζεται και πως αντιδράει και ακούστε το.  Θα σας δείξω κάποιες στάσεις στις οποίες μπορείτε να πειραματιστείτε με τα props. Αν δεν έχετε εμπειρία και θέλετε να τα εντάξετε στην πρακτική σας, καλύτερα συμβουλευτείτε κάποιον έμπειρο δάσκαλο.

 

  • Upward facing dog

Ξεκινήστε από τη στάση του κάτου σκύλου με τις παλάμες σας στα τουβλάκια, προσέξτε τα χέρια και τους καρπούς σας, ελάτε σε πλανκ και ρίξτε ελεγχόμενα τους γοφούς σας προς τα κάτω χωρίς όμως να ακουμπήσετε το πάτωμα. Προσαρμόστε το σώμα σας στη στάση, με τους όμως κάτω, τα δάχτυλα και καμάρες των ποδιών σε επαφή με το πάτωμα. Τραβήξτε την σπονδυλική σας στήλη προς τα πάνω, ώστε να μην ρίχνετε όλο το βάρος στη μέση και ανοίξτε το θώρακα σας. Σε αυτή τη στάση τα τουβλάκια θα σας βοηθήσουν να την κάνετε λίγο πιο προχωρημένη.

  • Revolved Triangle

Σε αυτή τη στάση το τουβλάκι λειτουργεί ως βοήθεια ώστε να μπούμε σωστά στη στάση και με απόλυτη ευθυγράμμιση, κάτι που απαιτεί μεγάλη ευλυγισία στο ανεστραμένο τρίγωνο. Κρατήστε τον κορμό σας παράλληλα με το πάτωμα και αναστρέψτε τον προς το πόδι που είναι μπροστά.

 

  • Bridge Pose Variation

Αν θέλετε μια μικρή βοήθεια στην Ekohastapada Kapotasana απλά περάστε τον ιμάντα γύρω από πέλμα σας και πιάστε με τα δύο σας χέρια από πάνω και τον κορμό στραμμένο μπροστά.

  • Cow face

Εάν δεν έχετε ευλυγισια στους ώμους και σας δυσκολεύει η συγκεκριμένη στάση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν βοήθημα τον ιμάντα

 

  • Wheel pose

Αν θέλετε να προχωρήσετε και άλλο με τα backbends και το άνοιγα του θώρακα. Δοκιμάστε να βάλετε μερικά props στην Urdhva Dhanurasana. Δοκιμάστε μόνο εάν είστε εξοικειωμένοι με την συγκεκριμένη ασάνα και αν έχετε κάνει καλή προθέρμανση πριν.

Θα επανέλθω με περισσότερες ασάνας και ιδέες, μέχρι τότε προσέχετε τον εαυτό σας και γράψτε μου τις απορίες σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *