διαλογισμός

Σου είναι δύσκολο να κάνεις διαλογισμό; Υπάρχουν εναλλακτικές!

Πλέον γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο στη δύση πως ο διαλογισμός έχει πολλά οφέλη σε διανοητικό, φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ο αριθμός των ανθρώπων που βάζουν στη ζωή τους τον διαλογισμό και τις πρακτικές τις γιόγκα αυξάνεται, αλλά οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να εστερνιστούμε τέτοιες  συνήθειες  καθώς αντικρούει τον μέχρι τώρα τρόπο ζωής μας. Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο που δεν ήξερε τι πάει να πει παύση και σιωπή έτσι ξαφνικά να εξοικειωθεί με την ιδέα του διαλογισμού. Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που μόνο στη σκέψη του  διαλογισμού δυσκολεύεστε ή στην κατηγορία των ανθρώπων που παρόλο που προσπαθήσατε δεν μπορέσατε να το εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα ή νιώσατε ότι κάτι δεν κάνετε καλά και δεν μπορείτε να τα καταφέρετε, μην τα παρατάτε και μην απογοητεύεστε, υπάρχουν πολλοί τρόποι να συγκεντρώσετε το μυαλό σας σε ένα σημείο και να το αδειάσετε από τις καθημερινές σκέψεις. Αυτοί οι τρόποι είναι μια καλή αρχή μέχρι να εξοικειωθείτε με την ιδέα του διαλογισμού και να προετοιμάσετε το μυαλό σας ώστε να συνεχίσετε με πιο προχωρημένες πρακτικές. Πάμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι:

  • Ζωγραφική

Ναι ζωγραφική! Υπάρχουν πολλά βιβλία ζωγραφικής ενηλίκων με μάνταλα και άλλα χαλαρωτικά μοτίβα που υπνωτίζουν το μυαλό σας. Πάρτε όμορφα χρώματα και ξεκινήστε να ζωγραφίζετε, το πολύ σε πέντε λεπτά θα συνειδητοποιήσετε ότι το μυαλό σας έχει αδειάσει και το μόνο που βλέπετε είναι χρώματα. Λίγα λεπτά πριν τον ύπνο ή όταν νιώθετε ότι το χρειάζεστε, είναι αρκετά. Τι περιμένετε;

  • Κλασική μουσική

Με την ικανότητα της να εκφράζει και τα πιο καλά κρυμμένα συναισθήματα, είναι μια καλή αρχή για να παρατηρήσετε τι γίνεται μέσα σας.  Απλά παρατηρήστε τα συναισθήματα που σας γεννά η μουσική, σε λίγο θα αρχίσετε να χάνεστε μέσα στους ήχους. Υπάρχει πιο όμορφος τρόπος για να αδειάσετε το μυαλό σας;

  • Hatha yoga

Όπως αναφέρετε στις yoga sutras του Pantajali,  ο διαλογισμός (dhyana) είναι μέρος του κλασικού συστήματος γιόγκα. Για να φτάσει κάποιος όμως στο διαλογισμό πρέπει να προετοιμαστεί σωματικά και πνευματικά. Οι asanas, είναι μια από αυτές τις προετοιμασίες. Όμως δεν είναι μόνο αυτό, μέσω της πρακτικής το μυαλό μαθαίνει να επικεντρώνετε σε ένα μόνο σημείο, μαθαίνει να ακούει και να εστιάζετε στην αναπνοή. Μέσα σε λίγα λεπτά έχεις χαθεί μέσα στην κίνηση και το μυαλό σου ‘κοιτάζει’ μέσα. Έτσι ξεκίνησα να κάνω εγώ διαλογισμό, μέσω της πρακτικής μου και με σιγουριά μπορώ να πω πως η στιγμές μου στο yoga mat είναι από τις πιο δυνατές και μεταμορφωτικές στη ζωή μου.

  • Αναπνοή

Η ίδια η αναπνοή μπορεί να μετατραπεί σε μια διαλογιστική πρακτική. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καθίσετε σε μια άνετη στάση, με τη σπονδυλική σας στήλη όσο το δυνατόν πιο ίσια και τους ώμους σας χαλαρούς. Απλά αναπνεύστε. Έχετε ποτέ παρατηρήσει την αναπνοή σας; αν όχι κάντε το τώρα, μην προσπαθείτε να αλλάξετε ή να ελέγξετε την αναπνοή σας, απλά συγχρονίστε το μυαλό σας μαζί της και όταν πια έχετε εξοικειωθεί αρχίστε να μετράτε κάθε εκπνοή σας και κάθε εισπνοή σας. Προσπαθήστε να εκπνεύσετε όλο τον αέρα.  Αν παρατηρήσετε ότι παρασύρεστε  από σκέψεις, φέρτε το μυαλό σας πίσω στην αναπνοή σας. Είδατε; ήδη κάνετε διαλογισμό!

  • Η πρακτική της ευγνωμοσύνης 

 Με το διαλογισμό, η καρδιά μας επεκτείνεται και αρχίζουμε να αγαπάμε και να κατανοούμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Όλες οι τεχνικές του διαλογισμού τελικά μας διδάσκουν πώς να εκτιμήσετε όλους τους ανθρώπους, τα ζώα, κάθε δέντρο και κάθε φύλλο γύρω σας. Η πρακτική της ευγνωμοσύνης έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα. Αλλά, πρέπει να το μετατρέψετε σε συνήθεια. Να είστε ευγνώμονες για το ξύπνημα το πρωί. Να είστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους στη ζωή σας. Να είστε ευγνώμονες για την αναπνοή σας. Μάθετε να εστιάζετε το μυαλό σας στα θετικά και μην αφήνετε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα να σας ελέγχουν, προσπαθήστε να μείνετε γαλήνιοι στην καθημερινότητα σας, όπως ακριβώς γαλήνιος δείχνει και όποιος κάνει διαλογισμό.

 Ο στόχος του διαλογισμού δεν είναι να ελέγξουμε τις σκέψεις μας, αλλά να τις σταματήσουμε από το να μας ελέγχουν. Δεν είναι εύκολος δρόμος αλλά αξίζει τον κόπο. Αρχίστε από μικρά βήματα και όλα θα έρθουν.

Περιμένω στα σχόλια τη γνώμη και τις ιδέες σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *