διαλογισμός

Διαλογισμός στην εγκυμοσύνη, τεχνικές και οφέλη!

Τα οφέλη του διαλογισμού είναι γνωστά, σήμερα θα σας πως πόσο μπορεί να σας βοηθήσει ο διαλογισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μοναδικό συναίσθημα του να μεγαλώνει μια ζωή μέσα σου, παρόλο που αυτό το συναίσθημα συνδυάζετε με άγχος, φόβο ορμονικές και σωματικές διαταραχές. Τη μια στιγμή μπορεί να νιώθεις ενθουσιασμένη και την άλλη αδύναμη να διαχειριστείς τα συναισθήματα και το σώμα σου. Όλη η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια μεγάλη αλλαγή και αυτή την αλλαγή μπορεί να την αντιμετωπίσεις ευκολότερο με τη βοήθεια του διαλογισμού. Τι μπορεί να σου προσφέρει όμως ο διαλογισμός κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης:

 • Βοηθάει στον έλεγχο και τη μείωση του άγχους
 • Ηρεμεί το μυαλό
 • Βοηθάει στην καταπολέμηση της αϋπνίας
 • Βοηθάει στη χαλάρωση των μυών της πλάτης και των ώμων
 • Βελτιώνει τη συγκέντρωση κάτι που είναι χρήσιμο και κατά τη διάρκεια του τοκετού
 • Χαρίζει αυτογνωσία της παρούσας κατάστασης
 • Βελτιώνει την αναπνοή
 • Χαρίζει ενέργεια

και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη του διαλογισμού!

Θα σας δώσω κάποιες τεχνικές, ώστε να πειραματιστείτε και να ανακαλύψετε ποια σας ταιριάζει και σας βοηθάει περισσότερο:

 • Διαλογισμός αναπνοής

Η αναπνοή είναι η πηγή ζωής και ενέργειας μας, όμως εισπνέουμε και εκπνέουμε χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της αναπνοής. Ο διαλογισμός της αναπνοής μας βοηθάει να εστιάσουμε στην αναπνοή μας και να αναπνέουμε σωστά κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μυική χαλάρωση, τη μείωση του στρές και τη σωστή οξυγόνωση του σώματος μας. Όλα αυτά τα χρειάζεστε εις διπλούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου αναπνέετε για δύο.

Πως θα το κάνετε:

Καθίστε οκλαδόν ή σε καρέκλα, ώστε να είστε άνετα και βάλτε τα χέρια σας στην κοιλιά σας, κλείστε τα μάτια σας και παρατηρήστε την αίσθηση που δημιουργείτε στα χέρια σας,  νιώθετε αύξηση της θερμοκρασίας, κίνηση; Παρατηρήστε και επικεντρωθείτε για λίγα λεπτά στο σημείο που ενώνονται τα χέρια με την κοιλιά σας, επικεντρωθείτε σε αυτή την επαφή αναπνέοντας αργά και σταθερά από τη μύτη. 5 λεπτά αρκούν για να χαλαρώσετε σώμα και μυαλό.

 • Δοκίμασε τα μάντρα

Υπάρχει μεγάλη δύναμη στις σκέψεις και στα λόγια μας, όταν επαναλαμβάνουμε σκέψεις και λόγια βοηθάμε στο υποσυνείδητο μας, στο νευρικό μας σύστημα και σε όλη μας την ύπαρξη να πιστέψει σε αυτές τις σκέψεις.

Πως θα το κάνετε:

Σε όρθια στάση με τα χέρια ενωμένα στο στήθος σε θέση προσευχής, επαναλάβετε λόγια αισιοδοξίας και δύναμης για εσάς και το μωρό σας. Νιώστε πως με κάθε εισπνοή σας ελκύεται θετική ενέργεια και υγεία  και πως με κάθε εκπνοή σας, εκπνέετε τους φόβους σας, τους πόνους και το άγχος.

 • Οραματιστείτε κύματα

Το γνωρίζετε ότι ο οραματισμός μπορεί να μειώσει τους πόνους της γέννας. Βοηθάει το μυαλό να δώσει άλλο νόημα στον πόνο με αποτέλεσμα να μειωθεί η ένταση του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική, κατά τη διάρκεια των σπασμών και της γέννας.

Πως θα το κάνετε:

Για κάθε πόνο που νιώθετε οραματιστείτε ένα κύμα το οποίο μεγαλώνει με την αύξηση του πόνου και χάνετε όταν ο πόνος καταλαγιάζει. Κάντε τους σπασμούς σας κύματα και επικεντρωθείτε εκεί.

 • Οραματιστείτε ένα λωτό που ανθίζει.

Οι λωτοί θεωρούνται από πολλές κουλτούρες ιερά, αγνά και βαθιά πνευματικά λουλούδια. Αυτά τα συναισθήματα θέλετε να γεννήσετε μέσα σας με αυτόν  τον διαλογισμό

Πως θα το κάνετε:

Καθίστε σε άνετη στάση, κλείστε τα μάτια πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και καθώς εισπνέεται, φανταστείτε ότι η μήτρα σας είναι ένας ιερός λωτός που ανθίζει. Παρατηρήστε τη μορφή και τα χρώματα του για μερικά λεπτά

 • Διαλογισμός μυικής χαλάρωσης

Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος διαλογισμός για να χαλαρώσετε το σώμα σας και το μυαλό σας και  να αντιμετωπίσετε αϋπνίες.

Πως θα το κάνετε:

Ξαπλώστε σε άνετη θέση ανάσκελα, αν χρειάζεστε στηρίξτε την μέση σας με ένα μαξιλάρι. Κλείστε τα μάτια σας και σταδιακά εστιάστε την προσοχή σας σε κάθε μέρος του σώματος σας μεμονωμένα. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή, νιώστε την ένταση στους μύες σας και με την εκπνοή νιώστε τους να χαλαρώνουν. Αρχίστε από τα πέλματα και σιγά σιγά προχωρήστε μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κοιλιά, την σπονδυλική στήλη και  το λαιμό σας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *