διαλογισμός

Βάλε χρώμα στο διαλογισμό σου!

0e72a2200297003511d51243b2968221Για τα οφέλη του διαλογισμού αναφερθήκαμε σε άλλο άρθρο, καθώς και για τους πολλούς τρόπους που μπορείς να κάνεις διαλογισμό. Ξεκαθαρίσαμε ότι διαλογισμός δεν σημαίνει μόνο το να κάθομαι σε μια άβολη στάση και να προσπαθώ, μάταια, να μην σκέφτομαι τίποτα. Εφόσον δεν είμαστε μοναχοί στο Θιβέτ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον και έτσι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσαρμόσουμε τον διαλογισμό στο δυτικό τρόπο ζωής. Ήδη σας έχω μιλήσει, για το πως θα βάλετε εύκολα στην καθημερινότητα σας λίγα λεπτά διαλογισμού και για το πως θα κάνετε διαλογισμό ενώ περπατάτε. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα ενώσουμε τα οφέλη του διαλογισμού με τις θεραπευτικές ιδιότητες των χρωμάτων. Ναι, θα βάλουμε χρώμα στο διαλογισμό μας.                                                                                                           Είναι γνωστό, πως τα χρώματα χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή, για να θεραπεύουν και να ισορροπούν συναισθήματα, για την πρόληψη παθήσεων, και την εξισορρόπηση οργανικών και ψυχικών καταστάσεων.                             Τα χρώματα έχουν την ιδιότητα να επιδρούν στον εσωτερικό μας κόσμο αλλά και στην ενέργεια μας. Επίσης, μέσω των χρωμάτων της αύρας μας μπορούμε να καταλάβουμε αν πρόκειται να εκδηλωθεί  κάποιο οργανικό πρόβλημα στο μέλλον. Επιπλέον, τα χρώματα τα χρησιμοποιούν πολλές επιστήμες όπως αυτή του μάρκετινγκ και της κτηνοτροφίας, η πρώτη για λόγους καταναλωτισμού και η δεύτερη για αύξηση της παραγωγικότητας. Το μόνο βέβαιο είναι πως τα χρώματα έχουν σημαντικό ρόλο και επίδραση στην καθημερινότητα και στην ψυχολογία μας και εφόσον όλα στηρίζονται στην ψυχολογία μας, αξίζει να τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας!                                             Πάμε να δούμε λοιπόν τα  βασικά χρώματα και πως επιδρούν στη σωματική και ψυχική μας υγεία:

• Το κόκκινο: Ενεργοποιεί τις πέντε αισθήσεις, διώχνει τη νωθρότητα, δημιουργεί διάθεση για δράση και επικοινωνία. Αυξάνει την ζωτικότητα, τη σεξουαλική δραστηριότητα στον άντρα, τον καρδιακό ρυθμό, και τονώνει το κυκλοφορικό.Ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, δίνει ενέργεια, δρα κατά της αναιμίας, παράλυσης, κακής κυκλοφορίας του αίματος, εξαλείφει την κόπωση, την αδράνεια, το κρυολόγημα.
• Το πορτοκαλί: Κινητοποιεί την υπάρχουσα ενέργεια και τον φυσικό δυναμισμό. Καταπολεμά την κόπωση, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, ισχυροποιεί τη θέληση και τον αυτοέλεγχο. Θεραπεύει ανωμαλίες του σπλήνα, βρογχικά άσθματα, πέτρες στη χολή, παράλυση και αναπνευστικές ανωμαλίες, χαρίζει φυσική ευεξία και πνευματική τόνωση.
• Το κίτρινο: Διεγείρει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες, καταπολεμά την μελαγχολία και βοηθά για αυτογνωσία και αυτοκριτική. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καθαρίζει το συκώτι από τις τοξίνες, απαλύνει δερματικές ανωμαλίες, βοηθά στην αφομοίωση στο σώμα.Οι γιαπωνέζοι το θεωρούν έδρα των συναισθημάτων και το λένε «χαρά» εξ ου και το «χαρακίρι».
• Το πράσινο: Βοηθάει στην εκδήλωση των συναισθημάτων, ενεργοποιεί την ανάπλαση των μυών και των ιστών. Δημιουργεί αρμονία στο σώμα και στο πνεύμα, χαλαρώνει, λειτουργεί καταπραϋντικά. Ελέγχει την καρδιά και την πίεση του αίματος, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, απαλύνει το έλκος, θεραπεύει πονοκεφάλους, ιώσεις, την κυτταρική δυσαρμονία.
• Το γαλάζιο: Ηρεμεί, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και διευκολύνει την ικανότητα λήψεων αποφάσεων.
• Το μπλε: Καθαρίζει το νου και την ψυχή, εξουδετερώνει τις αρνητικές σκέψεις, εκμηδενίζει το φόβο, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα. Είναι ηρεμιστικό, ιδιαίτερα σε περιόδους υπερέντασης, νευρικότητας, ακόμη και υστερίας. Χρησιμοποιείται κατά της ιλαράς, του πυρετού, σπασμών, πονοκεφάλων.
• Το μοβ: Ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα, αυξάνει την ψυχική ωριμότητα και την ικανότητα για διαλογισμό, δημιουργεί τη διάθεση για κοινωνικότητα, αυξάνει τη σεξουαλικότητα της γυναίκας.
• Το ιώδες-μενεξεδί: Βοηθάει την όραση και την ακοή, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα, εξισορροπεί τα ψυχολογικά προβλήματα, προλαβαίνει τις παθήσεις των πνευμόνων, της όρασης, της ακοής, και της όσφρησης.

Πώς θα κάνετε στην πράξη όμως διαλογισμό χρωμάτων; Υπάρχουν 3 τρόποι:

  • Ο πρώτος  είναι να καθίσετε σε άνετη στάση, να χαλαρώσετε με βαθιές αναπνοές και να οραματιστείτε τα χρώματα που πιστεύετε, με βάση τις ιδιότητες τους, ότι χρειάζεστε σωματικά και συναισθηματικά. Μπορείτε με κάθε εισπνοή σας να αλλάζετε το χρώμα που βλέπετε. Επικεντρωθείτε στο χρώμα και δείτε το έντονα μέσα σας. Ο νους σας είναι επικεντρωμένος στις αναπνοές και τα χρώματα.
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι να καθίσετε οκλαδόν και ενώ ο ρυθμός της αναπνοής σας, σας χαλαρώνει από κάτω μέχρι πάνω, να εστιάσετε την προσοχή σας σε ένα αντικείμενο που έχει το χρώμα που επιθυμείτε. Κοιτάξτε επίμονα το αντικείμενο και αναπνεύστε, μπορείτε μετά από λίγα λεπτά να κλείσετε τα μάτια σας για λίγο και να συνεχίσετε να βλέπετε το χρώμα με κλειστά μάτια, ακολουθήστε αυτό το ρυθμό,κλειστά-ανοιχτά μάτια, μέχρι να χαλαρώσετε τελείως.
  • Ο τρίτος τρόπος είναι να οραματιστείτε την αύρα σας, ξαπλώστε με το κεφάλι να είναι σε ευθεία με τον αυχένα, οι παλάμες τον χεριών να κοιτούν προς τα πάνω και τα πέλματα χαλαρά και αναπνεύστε. Ενώ η αναπνοή σας σας χαλαρώνει, προσπαθήστε να οραματιστείτε το χρώμα που θέλετε γύρω σας. Σαν έναν κύκλο ασφαλείας και ενέργειας γύρω από το σώμα σας. Επίσης, μπορείτε πάνω από σημεία που έχετε παθολογικά προβλήματα ή κάποιον πόνο να οραματιστείτε το χρώμα που βοηθάει στα συγκεκριμένα σημεία.

Θα χρειαστείτε χρόνο και πρακτική για να μπορέσετε να οραματιστείτε τα χρώματα και να χαλαρώσετε. Μην τα παρατάτε όμως, προσπαθήστε στην αρχή να εφαρμόσετε τις παραπάνω τεχνικές λίγο πριν τον ύπνο για λίγα λεπτά και όταν σαν είναι οικίες, μπορείτε να τις εφαρμόσετε για περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μην ξεχνάτε να χαρίζεται στον εαυτό σας και το μυαλό σας λίγα λεπτά διαλογισμού κάθε μέρα και σας υπόσχομαι ότι θα δείτε τη διαφορά σύντομα.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας στα σχόλια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *